اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه

یک اسکلت فلزی نیمه ساخت در پروژه عمرانی

اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه چارچوبی متشکل از تیر، ستون و ورق‌های فولادی است که عمده‌ترین قسمت در طراحی ساختمان را تشکیل می‌دهد. از آنجایی که این اسکلت‌ فلزی مقاومت بالایی دارند و در پروسه ساخت آن‌ها امکان اصلاح ایرادات وجود دارد، برای ساختمان‌های چند طبقه بسیار مناسب به شمار می‌آیند. از این رو می‌توان پیکر اصلی ساختمان‌های چهار طبقه یا بیشتر را با اسکلت‌های فلزی ساخت و عمر و دوام ساختمان را افزایش داد. در ادامه به بررسی مراحل اجرا و مزایای اسکلت فلزی در ساختمان‌های چهار طبقه می‌پردازیم.

همه‌ چیز در مورد اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه

در هر ساختمان‌ اسکلت فلزی چهار طبقه از مواد و متریال‌های زیادی استفاده می‌شود. به همین دلیل ساختمان مجبور است وزن بالای مواد و متریال‌های مختلف را تحمل کند و زمانی این اتفاق می‌افتد که از اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه استفاده شده باشد. این نوع از اسکلت‌ها با پروفیل‌ها و تیرهای فلزی طراحی می‌شوند و از نظر مقاومت در رده بالایی قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است استحکام اسکلت‌های فلزی نیز فوق العاده بالا است. مهندسین طراحان و مجریان احداث اسکلت‌های فلزی در محل پروژه می‌بایست با اصول آیین نامه‌ها و قوانین طراحی و استفاده از متریال استاندارد برای ساخت این نوع از اسکلت‌ها آشنایی داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اسکلت فلزی ساختمان سه طبقه

مزایای اسکلت فلزی ساختمان ۴ طبقه

قبل از این که مراحل اجرای اسکلت فلزی در یک ساختمان چهار طبقه را مورد بررسی قرار دهیم، می‌خواهیم مزایای این نوع از اسکلت‌ها برای ساختمان‌های چند طبقه را بدانیم. اول از همه باید اشاره کنیم فولاد وزن کمتری نسبت به سایر مقاطع دارد و باعث می‌شود پیکر ساختمان سبک وزن باشد.

مزایای اسکلت فلزی ساختمان ۴ طبقه

مزیت دیگر دوام اسکلت‌های فلزی است. ساختمان‌هایی که اسکلت فلزی دارند، در برابر طوفان، باد، زلزله و هر گونه نیروی شدید ثقلی مقاوم هستند و اینجا است که عمر و دوام بالای آن‌ها رضایت مهندسین و بهره‌برداران را افزایش داده است. این نوع از سازه‌ها نسبت به ستون‌های بتنی فضای کمتری را در ساختمان اشغال می‌کنند و خیلی سریع قابل اجرا شدن هستند. زیرا بر خلاف اسکلت‌های بتنی نیازی به قالب‌بندی، بتن‌ریزی طبقه به طبقه و مواردی از این قبیل ندارند.

شما به جای این که هزینه‌های زیادی را برای طراحی اسکلت‌های بتنی و اجرای آن‌ها صرف کنید، می‌توانید ساختمان اسکلت فلزی را انتخاب کرده و با انتخاب آن استقامت و دوام ساختمان در آینده را تضمین کنید.

مراحل ساخت اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه و نصب آن

اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه در مراحل مختلفی اجرا می‌شود. مرحله نصب صفحه ستون، مرحله نصب ستون، مرحله نصب تیرهای اصلی و فرعی، مرحله شاقول کاری و مرحله نصب مهاربند و بررسی جوشکاری از جمله مهم‌ترین مراحل نصب استراکچر فلزی در یک سازه ۴ طبقه هستند. در ادامه بحث به معرفی تیم مراحل می‌پردازیم:

نصب صفحه ستون

بیس پلیت یا صفحه ستون با دو روش در ساختمان چهار طبقه نصب می‌شود. در روش اول بیس پلیت را در کارخانجات ساخت اسکلت فلزی به ستون متصل می‌کنند و از طریق میلگردهای موجود در پروژه این قطعات را به پی وصل می‌کنند. در روش دیگر صفحه ستون در محل پروژه و روی فونداسیون نصب می‌شود. پس از این که بتن ریزی فونداسیون به پایان رسید، ستون‌ها از طریق بولت به صفحه ستون نصب شده و استحکام ساختمان را افزایش می‌دهند.

ساخت و نصب ستون‌ها

مرحله دیگر ساخت و نصب ستون‌ها است که خود شامل چند مرحله مختلف است. در اولین مرحله تسمه سازی انجام می‌شود. یعنی ابتدا ورق‌ها با عرض مورد نیاز برش می‌خورد، سپس پخ زنی می‌شوند و با جوش شیاری به یکدیگر متصل می‌شوند.

در قدم بعد مونتاژ کاری ستون‌ها انجام می‌شود. ورق‌ها روی شاسی به صورت موقت و از طریق خال جوش متصل می‌شوند. سپس دیاق‌های اصلی سازه روی ورق‌ها نصب می‌شوند تا از تغییر زاویه جلوگیری نمایند. در قدم دیگر مونتاژ قطعات به پایان رسیده است و جوشکاری انجام می‌شود.

در این مرحله باید اتصالات بیرونی و اعضای ستون با جوشکاری طولی به یکدیگر نصب شوند به هر میزان که دقت و مهارت بیشتری در انجام این مراحل به کار گرفته شود، قطعاً خطای کمتری در پروژه ایجاد خواهد شد.

مراحل ساخت و نصب اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه

ساخت و نصب تیرهای اصلی

در ساخت تیر نیز مشابه مراحل ساخت ستون عمل می‌کنیم. در این قسمت ورق‌ها با عرض دلخواه برش می‌خورند و پس از پخ زنی لبه‌های هر ورق، با جوش شیاری به هم متصل می‌شوند. حال جان و بال تیر روی یکدیگر مونتاژ شده و نصب دیاق‌ها انجام می‌شود. پس از نصب دیاق باید جوش طولی از طریق دستگاه co۲ یا دستگاه زیر پودری انجام شود. در نهایت تیرهای اسکلت به مرحله رنگ آمیزی می‌روند.

شاقول کاری نهایی ستون

پس از نصب تیرهای اصلی و ستون‌های فلزی نوبت به شاقول کاری می‌رسد. شاقول کاری نهایی در فرآیند نصب اسکلت فلزی ساختمان ۴ طبقه بسیار مهم است؛ زیرا در انتقال بارهای ثقلی و زلزله تاثیر زیادی دارد. این مرحله باید با دقت بالا انجام شود تا مشکلات جدی در معماری ساختمان به وجود نیاید.

نصب تیرهای فرعی

تیرچه یا تیر اصلی که اغلب از طریق پروفیل I شکل یا تیر ورق تهیه می‌شود، عاملی برای انتقال بار سقف به تیرهای اصلی است. این قطعات پس از این که پروفیل‌ها به طول مناسب برش بخورند و بال بالایی و جان پروفیل بریده شوند، برای ایجاد اتصالات مفصلی در کنار تیرهای اصلی قرار می‌گیرند. در مرحله بعدی برش‌گیرها و دیاق نهایی روی تیرچه نصب می‌شوند تا از طریق آن به شاه تیر و وصل شوند. سپس جوش‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند و رنگ آمیزی تیرهای فرعی انجام می‌شود.

ساخت و نصب مهاربند

در این مرحله صفحات اتصال یا گاست پلیت‌ها در نقطه اتصال آکس‌های تیر و ستون‌ها قرار می‌گیرند و از طریق جوش به گوشه آن‌ها وصل می‌شوند. با این کار نیروی زیاد مهاربندها موجب پیچش ستون نمی‌شود.

تکمیل جوشکاری و اتصالات تیرها و ستون‌ها

آخرین مرحله در اجرای اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه تکمیل جوشکاری و اتصالات تیرها و ستون‌ها به یکدیگر است. تجربه نشان می‌دهد زلزله باعث فروریزی ساختمان‌های غیر استاندارد شده و هزینه‌های بسیاری ایجاد می‌کند. در این بخش با جوشکاری اتصالات تیرها و ستون‌ها می‌توان کیفیت سازه را تا حد زیادی بالا برد و خسارات ناشی از عدم کیفیت جوش‌های سازه را به حداقل رساند.

چنانچه می‌خواهید ساختمان‌های چند طبقه خود را با نهایت استحکام و مقاومت طراحی کرده و بسازید، می‌توانید از خدمات سامان دژ در زمینه اجرای اسکلت‌های فلزی بهره‌مند شوید تا مراحل اجرای این نوع از اسکلت‌ها به خوبی پیش برود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه اجرای اسکلت فلزی ساختمان می‌توانید مقاله اجرای اسکلت فلزی پیچ و مهره ساختمانی را مطالعه کنید

تیرآهن مورد نیاز برای اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که قبل از اجرای ساختمان‌های اسکلت فلزی باید به آن پاسخ داد، میزان تیرآهن مورد نیاز برای یک ساختمان است. میزان تیرآهن مورد نیاز با توجه به نوع ساختار اسکلت و تعداد طبقات آن تعیین می‌شود.

تیرآهن مورد نیاز برای اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه

با این حال اگر بخواهیم حدود مصرف تیرآهن در هر متر مربع برای اسکلت‌های فلزی چهار طبقه را ذکر کنیم، باید به موارد زیر اشاره نماییم:

  • استفاده از ۴۰ الی ۷۰ کیلو تیرآهن برای اجرای اسکلت فلزی همگرا
  • استفاده از ۴۵ الی ۸۰ کیلو تیرآهن برای اجرای اسکلت فلزی واگرا
  • استفاده از ۶۰ الی ۱۰۰ کیلو تیرآهن برای اجرای اسکلت فلزی خمشی
  • استفاده از ۶۰ الی ۱۲۰ کیلو تیرآهن برای اجرای اسکلت فلزی دوگانه

البته در تمامی ساختمان‌ها میزان تیرآهن مصرفی یکسان نیست. اعداد ذکر شده اعداد حدودی هستند که برای برآورد حدودی میزان تیراهن مورد نیاز برای ساخت اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه می‌توانید از آن استفاده کنید.

تفاوت قیمت اسکلت فلزی با بتنی چقدر است؟

یکی از سوالاتی که درباره ساخت اسکلت فلزی اهمیت زیادی دارد، هزینه تمام‌شده این سبک از اجرای سازه است. تفاوت قیمت اسکلت فلزی و بتنی به عوامل متعددی بستگی از جمله قیمت مواد اولیه، هزینه‌های حمل‌ونقل، نیروی انسانی و شرایط محیطی پروژه بستگی دارد. در اینجا مقایسه‌ای از تفاوت‌های قیمت در هر دو اسکلت آورده شده است تا تصمیم‌گیری ساده‌تری در ادامه مسیر داشته باشید.

معیاراسکلت فلزیاسکلت بتنی
هزینه مواد اولیهبالاتر؛ قیمت فولاد و آهن متغیر و گران‌تر است.کمتر؛ قیمت سیمان، شن و ماسه پایدارتر و ارزان‌تر است.
هزینه حمل‌ونقلکمتر؛ وزن کمتر و نصب سریع‌تربیشتر؛ حجم بیشتری از مواد نیاز دارد.
هزینه نیروی انسانی و نصببالاتر؛ نیازمند نیروی تخصصی و تجهیزات جوشکاریکمتر؛ به دلیل قالب‌بندی و بتن‌ریزی، هزینه کارگری افزایش می‌یابد.
هزینه نگهداری در محیط مرطوببیشتر؛ نیازمند پوشش‌های ضدزنگکمتر؛ مقاومت بالاتر در برابر رطوبت

 

کلام ‌پایانی؛ ساخت اسکلت فلزی را به دست حرفه‌ای بسپارید

در این مطلب در مورد اسکلت فلزی ساختمان چهار طبقه صحبت کردیم. ساختمان‌های ۴ طبقه برای این که وزن سبکی داشته باشند، به سرعت قابل اجرا باشند و دوام و استقامت زیادی داشته باشند نیاز به چنین اسکلت‌های مدرنی دارند. شما می‌توانید مراحل اجرای اسکلت‌های فلزی در ساختمان ۴ طبقه را زیر نظر سامان دژ پارس پیش ببرید و از کیفیت سازه اطمینان حاصل کنید.

منبع: bmbsteel

سوالات متداول

به دلیل مقاومت بالا و امکان اصلاح ایرادات در حین ساخت، اسکلت‌های فلزی برای ساختمان‌های چند طبقه ایده‌آل هستند.

اسکلت فلزی وزن کمتری دارد، سریع‌تر نصب می‌شود و فضای کمتری در ساختمان اشغال می‌کند.

شامل نصب صفحه ستون، ستون‌ها، تیرهای اصلی و فرعی، شاقول کاری و نصب مهاربند و بررسی جوشکاری است

به‌طور میانگین، برای هر متر مربع، ۴۰ تا ۱۲۰ کیلو تیرآهن بسته به نوع اسکلت نیاز است

بله، اسکلت‌های فلزی به دلیل استحکام بالا در برابر زلزله و نیروهای ثقلی مقاوم هستند.

 

اسکلت فلزی به‌دلیل قیمت بالاتر مواد اولیه و نیاز به نیروی متخصص، هزینه بیشتری دارد؛ اما زمان ساخت آن سریع‌تر است.

 
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار و مقالات

نیاز به مشاوره اختصاصی دارید؟

مهندسین ما آماده خدمت رسانی و مشاوره به شما هستند تا بهترین هارا داشته باشید با هر سبکی
که میپسندید فرم زیر را پر کنید تا در اولین فرصت با شما تماس بگیریم