روش تاپ داون یکی از روشهای کارآمد در صنعت ساختمان سازی است که با توجه به مزایای متعدد خود به عنوان جایگزین ایده آل برای روشهای گودبرداری سنتی شناخته شده است. در واقع مهندسین متخصص از روش ساخت ساختمان از بالا به پایین کمک میگیرند و ساختمان را بنا میکنند. در حال حاضر بسیاری از پروژههای ساختمانی بزرگ در کشور ما با روش تاپ داون ساخته شدهاند. این نشانگر درصد موفقیت بالای این روش در افزایش استحکام ساختمان، دوام ساختمان و افزایش سرعت پیشرفت کار است. اگر شما نیز میخواهید چندین مورد از پروژههای تاپ داون در ایران را بشناسید، در بررسی موفقیت پروژههای تاپ داون در ایران با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
Toggleچرا از روش تاپ دان استفاده میشود؟
قبل از بررسی موفقیت پروژههای تاپ داون در ایران میخواهیم بدانیم اصلا چرا اغلب کارفرمایان ترجیح میدهند از روش نوین تاپ داون برای پیشبرد پروژههای ساختمانی استفاده کنند. موارد زیر نشانگر اهمیت و جایگاه این روش در صنعت ساختمان سازی هستند:
افزایش سرعت ساخت و ساز
در این روش گود برداری از سازه و عملیات ساخت طبقات مختلف سازه به طور همزمان انجام میشود. به همین دلیل زمان اجرای پروژه به حداقل میرسد.
کاهش هزینههای انجام مراحل مختلف
در روش تاپ داون بسیاری از مراحل مختلفی که در روش سنتی ساختمان سازی اعمال میشوند، انجام نخواهند شد. با حذف این مراحل که اجرای سازه نگهبان موقت یکی از آنها است، هزینه ساختمان سازی تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
افزایش ایمنی فرآیند ساخت و ساز
این روش یکی از روشهای ایمن و مدرن ساختمان سازی است؛ زیرا با کاهش عملیات خاک برداری و کاهش حجم کار به افزایش ایمنی در کارگاههای ساختمان سازی میپردازد.
انعطاف پذیری بیشتر در طراحی
مهندسان تکنیک تاپ داون با این ویژگی میتوانند طراحیهای پیچیده و خلاقانهای را انجام داده و پروژه را به نحو احسن اجرا کنند. در آموزش طراحی تاپ دان به انعطاف پذیری طراحی اشاره میشود.
اجرای چه پروژههایی بیشتر از روش تاپ دان استفاده میشود؟
روش تاپ داون امروزه یکی از بهترین و پرطرفدارترین روشهای احداث سازههای ساختمانی در ایران است. این روش برای اولین بار در سال ۱۹۳۵ در توکیو ژاپن اجرا شد و از آن پس به سرتاسر جهان راه یافت. این است که امروزه برای احداث پروژههای مختلف در ایران میتوان از این روش بیشترین بهره را برد. برای احداث ساختمانهای مرتفع، برای احداث تونل و مترو، برای احداث پارکینگ و احداث پروژههای شهری در مناطق پرتردد این روش انتخابی مناسب است.
بررسی میزان موفقیت پروژههای تاپ داون در ایران
در بررسی موفقیت پروژههای تاپ داون در ایران باید اشاره کنیم خوشبختانه به علت حضور مهندسین ماهر و باتجربه در عرصه احداث سازههای ساختمانی این روش به نحو احسن اجرا میشود. شرکتهایی نظیر شرکت سامان دژ پارس که یکی از شرکتهای معتبر و باتجربه در زمینه اجرای پروژههای تاپ داون و سایر شرکتها پیشگامان تاپ پاون ایران به شمار میآیند. در ادامه برخی از موفقترین پروژههای تاپ داون در ایران را مورد بررسی قرار دادهایم:
پروژه تاب داون آبکوه
یکی از پروژههای تاپ دانی که توسط سامان دژ و در سال ۱۳۹۹ اجرا شد، پروژه تاب دان آبکوه بود. این پروژه در فرمانیه اجرا شده است و یکی از موفقترین پروژههای تاپ داون سامان دژ به شمار میآید؛ زیرا طراحی منحصر به فردی دارد و با کاهش اثرات منفی زیست محیطی به حفاظت از محیط کمک کرده است. در ضمن، بهترین و ماهرترین مهندسین سامان دژ مسئولیت اجرای این پروژه را بر عهده داشتهاند. این است که امروزه پروژه آبکوه یک پروژه موفق تاب داون به حساب میآید.
پروژه تاب داون کویر موتور
یکی دیگر از انواع پروژه تاب دان موفقی که توسط شرکت سامان دژ پارس طراحی و اجرا شده است، تاب داون کویر موتور است. این پروژه به کارفرما احمد احمدی تعلق دارد و در سال ۱۴۰۲ اجرای آن به پایان رسیده است. همچون کویر موتور در جنوب کشور جزو پروژههایی با طراحی ایدهآل و کیفیت بالا است. امنیت بالای این سازه اطمینان از استحکام و دوام سازه را افزایش میدهد.
پارکینگ طبقاتی نیایش
یکی از برترین پروژههای تاپ داون در کشور پروژه پارکینگ طبقاتی نیایش است. طراحی اصولی و نظارت دقیق بر روند احداث این پروژه باعث موفقیت همه جانبه آن شده است. متراژ این پروژه ۵۰۰۰ منتشر مربع در بوده و زمان اجرای آن نیز ۳۶ ماه بوده است.
این پارکینگ دارای ۱۰ طبقه زیر سازه و دو طبقه روی سازه است. کارفرمای پارکینگ نیایش سازمان مهندسی و عمران شهر تهران است. نوع اسکلت منتخب کارفرما اسکلت بتنی بوده و محل پروژه نیز جنب پردیس سینمایی ملت در استان تهران است.
پروژه تجاری اداری رحمت آباد شیراز
یکی از مصداقهای معرفی و بررسی موفقیت پروژههای تاپ داون در ایران پروژه تجاری اداری رحمت آباد شیراز است. این پروژه در زیربنایی با متراژ ۱۷۰۰۰ متر مربع و به مدت زمان ۴ ماه اجرا شده است. محل پروژه رحمت آباد شیراز بوده و عمق گود پروژه ۱۳ متر مربع در نظر گرفته شده است.
کارفرما این پروژه را با ۵ طبقه رو سازه و سه طبقه زیر سازه طراحی نمود. باید توجه داشت طراحی اصولی و نظارت دقیق بر روند اجرای سازه یکی از دلایل مهم موفقیت این سازه در میان انواع پروژههای تاپ داون است.
چنانچه قصد دارید بدانید تاپ دان بهتر است یا باتم آپ، میتوانید از کارشناسان ما خدمات مشاوره دریافت کنید. همچنین جهت اطلاع از شرایط اجرای پروژههای تاب داون زیر نظر مهندسین موفق سامان دژ میتوانید با ما در ارتباط باشید.
کلام آخر؛ آیا انجام پروژه به روش تاپ دان در ایران رضایتبخش خواهد بود؟
این مطلب از مجله تخصصی سامان دژ پارس را با بررسی موفقیت پروژههای تاپ دان در ایران شروع کردیم. سپس همراه شما بودیم تا با چند نمونه از پروژههای تاپ دان موفق ایرانی آشنا شویم. اگر شما هم در دوراهی انتخاب میان روشهای سنتی و ساخت ساختمان از بالا به پایین هستید، پیشنهاد میکنیم همین حالا با مشاوران تخصصی سامان دژ در ارتباط باشید.
سوالات متداول
آیا پروژههای تاپ داون در ایران موفقیتآمیز بودهاند؟
در کشور ما نمونههایی موفق از پروژههای تاب داون وجود دارند که زیر نظر مهندسین و طراحان ماهر اجرا شدهاند.
عوامل موفقیت پروژههای تاپ داون ایران چیست؟
میزان هزینه صرف شده، میزان تحقق اهداف پروژه، میزان کیفیت سازه و زمان بندی اجرای پروژه از جمله مهمترین عوامل موفقیت تاب داون در ایران هستند.
چالشها و معایب روش تاپ دان کدامند؟
هزینه بالا، عدم وجود نیروی متخصص کافی و نیاز به تجهیزات و تکنولوژیهای متعدد از جمله چالشهای پروژه تاب داون است که احتمال موفقیت این پروژهها را افزایش میدهد.