افزایش میزان ساخت و ساز در سطح شهرها و توسعه شهری باعث ایجاد انواع روشهای گود برداری شده است. یکی از مدرن ترین روشهای گود برداری تکنیک تاپ داون است. این روش پیشرفته به دلیل قابلیتهای فنی و اجرایی خود در پروژههای مختلف توجه عموم کارفرمایان را به خود جلب کرده است. با وجود این که تاپ داون مزایای زیادی دارد، دارای موانع و محدودیتهایی نیز هست. اگر میخواهید با چالشها و موانع پروژههای تاپ داون آشنایی پیدا کنید، در ادامه همراه ما در سامان دژ پارس باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
Toggleچرا شناخت موانع پیش از شروع پروژه ضروری است؟
شناخت موانع روشهای مختلف گود برداری از جمله روش تاپ داون قبل از آغاز پروژه ساخت اسکلت فلزی ضروری است. در پاسخ به چرایی این امر باید اشاره کنیم که شناخت موانع و محدودیتها یک دید کلی از این روش را به شما میدهند تا در جایگاه مناسب از مزایای تاپ داون استفاده نمایید. همچنین منابع، نیروی انسانی و تجهیزات را به شکلی صحیح مدیریت کنید تا حین اجرای روش با مشکل مواجه نشوید.
امروزه برای بررسی مشکلات فنی، بررسی مشکلات بودجه و محدودیتهای روش تاپ داون از نظر محل اجرا باید با معایب روش تاپ داون آشنایی کامل داشته باشید. برخی از مهمترین چالشها و موانع پروژههای تاپ داون در ادامه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
چالشهای ساختاری و طراحی در پروژههای تاپ داون
روش تاپ داون همچون سایر روشهای گود برداری سازه با محدودیتهای مختلفی مواجه است. این روش از آنجایی که نیاز به پایداری زیادی دارد، ممکن است منعطف نباشد. عدم انعطاف پذیری تابدان مشکلاتی را در مسیر طراحی پروژه ایجاد میکند.
برای مثال اعمال تغییرات طراحی در پروژههایی که زیربنای آنها باید تغییر کند، همزمان دشوار، زمانبر و هرینهبر است. این مشکل میتواند خلاقیت در طراحی سازه را با محدودیت مواجه کند و مانع انتخاب بهترین نوع سازه توسط کارفرما بشود.
موانع فنی و تکنولوژیکی در اجرای پروژههای تاپ داون
از دیگر چالشها و موانع پروژههای تاپ داون میتوانیم به موانع فنی و تکنولوژیکی اشاره کنیم. کارفرمایان باید توجه داشته باشند که اجرای روش تاپ داون نیازمند دقت بالا در فرآیندهای فنی است. در صورت بروز هرگونه اشتباه در انجام مراحل گود برداری تاپ داون ممکن است سازه نهایی با مشکلات جدی مواجه شود.
در برخی از موارد احتمال دارد عدم دقت کافی در انجام مراحل گود برداری منجر به فروپاشی سازه شود یا بخشی از سازه را با آسیب مواجه کند. صرف نظر از این که دقت باید بسیار بالا باشد، استفاده از تجهیزات پیشرفته نیز لازمه بهبود گود برداری با تابدان است.
یکی دیگر از چالشها و موانع پروژههای تاپ داون این روش نگهداری سازه در مراحل اولیه اجرای تاپ داون است. مهندسین پیش از اجرای سازه به منظور جلوگیری از فروپاشی سازه میبایست سازههای بالایی را موقتا تثبيت نمایند. انجام این کار ساده نیست و به تکنیکهای پیچیده مهندسی نیاز دارد.
چالشهای مدیریت نیروی انسانی در پروژههای تاپ داون
به جرئت میتوانیم بگوییم از بزرگترین چالشها و موانع پروژههای تاپ داون پیچیدگی مدیریت نیروی انسانی در این روش است. به دلیل همزمان بودن ساخت طبقات بالا با حفاری زمین در روش تاپ داون نیاز به نیروی انسانی متخصص افزایش پیدا میکند؛ در حالی که نیروهای متخصص و مهندسین حرفهای در این روش تعداد محدودی دارند!
در صورتی که نیروی انسانی متخصص مسئولیت اداره مراحل انجام روش تاپ داون را بر عهده نگیرند، ممکن است پروژه با مشکلات جدی و عمده مواجه شود. همچنین زمان و هزینه زیادی نیاز داشته باشد. این در حالی است که یکی دیگر از مشکلات تاپ داون به زمان بندی این روش بر میگردد. در شرایطی که هر بخش از پروژه با تاخیر مواجه شود، به علت همزمان بودن مراحل انجام کار ساختار پروژه دچار مشکل میشود. بنابراین شما به نیروی کار متخصص و اکیپ اجرایی باتجربه نیاز دارید تا از کیفیت پروژههای تاپ داون اطمینان حاصل کنید.
محدودیتهای بودجه و هزینه در پروژههای تاپ داون
یکی دیگر از چالش ها و موانع اجرای اصول ایمنی در پروژه تاپ داون محدودیتهای مربوط به بودجه و هزینه این پروژهها است. به طور کلی فرآیند انجام پروژه تاپ داون هزینه زیادی نسبت به سایر روشهای گود برداری دارد. از این رو کارفرما باید سرمایه اولیه بالایی را به مراحل انجام تاپ داون اختصاص دهد.
با توجه به این که از دستگاهها و تجهیزات پیچیده برای اجرای مراحل تاپ داون استفاده میشود، هزینه اجرای تاپ داون این روش نسبت به روشهای سنتی گود برداری به مراتب بیشتر است. همچنین هزینه نگهداری، تعمیرات و هزینه استخدام و آموزش نیروی انسانی جزو هزینههای پروژه تاپ داون محسوب میشوند و زیاد هستند.
اگر در مراحل مختلف انجام این پروژه هر گونه خرابی به وجود بیاید، این خرابی میتواند هزینههای زیادی را به دنبال داشته باشد. از طرفی دیگر، ماشین آلات مورد نیاز برای حفاری و تثبیت سازه تاپ داون ویژگیهای خاصی دارند و ممکن است با هزینه بیشتری به کار گرفته شوند. همه این موارد باعث افزایش هزینه کلی پروژه خواهند شد.
موانع ناشی از شرایط محیطی و جغرافیایی
شرایط محیطی و شرایط جغرافیایی نیز هر یک مانعی برای اجرای صحیح و اصولی روش تاپ داون هستند. برخی از مهمترین چالشها و موانع پروژههای تاپ داون از نظر شرایط محیطی و شرایط جغرافیایی موارد زیر هستند:
- در اغلب پروژههای شهری که فضایی برای مستقر کردن ماشین آلات بزرگ مورد نیاز در این روش وجود ندارد، اجرای تاپ داون با چالشهای زیادی مواجه است.
- علاوه بر آن، در مناطق پرجمعیت استفاده از تجهیزات مخصوص حفاری این روش مشکلاتی همچون سر و صدای آزار دهنده را به همراه دارند. این موضوع میتواند باعث افزایش آلودگی صوتی در موقعیت مکانی پروژه شود و برای کارگران پروژه نیز خطرات ایمنی را به همراه داشته باشد.
- اگرچه روش تاپ داون روشی ایده آل برای انجام پروژههای بزرگ و پیچیده به شمار میآید اما نمیتوان اکثر پروژههای شهری بزرگ را با استفاده از این روش به سرانجام رساند. برای سازههای بلند و زیرزمینهای عمیق میتوان از این روش استفاده کرد.
- برای انجام پروژههای کوچک یا سازههایی که نیازی به حفاری عمیق ندارند، استفاده از روش تاپ داون ممکن است هزینه زیادی را ایجاد کند. در این موارد بهتر است از روشهای سنتی گود برداری که کم هزینهتر هستند بهرهمند شوید.
- اگر زمین محل پروژه خاک ناپایدار یا ضعیفی داشته باشد، ممکن است مشکلات زیادی حین اجرای روش تاپ داون ایجاد شود؛ زیرا این گونه از زمینها نیاز به پایدار سازی دارند و پایدار سازی آنها زمان و هزینه اجرای پروژه را افزایش میدهد.
محدودیتهای ایمنی و ریسکهای مرتبط با پروژههای تاپ داون
از نظر ایمنی پروژه و ریسکهایی که ممکن است حین انجام انواع پروژه اسکلت فلزی صنعتی ایجاد شوند نیز چالشهایی بر سر اجرای انواع روش تاپ داون وجود دارند. ممکن است عدم دقت نیروی انسانی در اجرای مراحل گود برداری تاپ داون موجب فروپاشی سازه شود. برای جلوگیری از این ریسک بزرگ و افزایش هزینههای منظور شده برای اجرای پروژه نیاز به نظارت دقیق و کنترل کیفیت تجهیزات و اجرای اصول ایمنی در پروژه تاپ داون خواهید داشت.
یکی دیگر از چالشها و موانع پروژههای تاپ داون عدم تثبیت سازه و فروپاشی آن به شمار میآید. در پروژههای سنگین و پروژههایی که هزینه زیادی صرف احداث آنها شده است، این ریسک میتواند خسارات فراوانی ایجاد کند. از طرفی دیگر عدم ایمن کردن نیروی کار و تجهیزات مورد استفاده در این روش میتواند ریسک بزرگی بر مسیر انجام پروژههای تاپ داون باشد.
با این وجود قبل از آغاز پروژه بهت بهتر با ریسکها و چالشها و موانع اجرای تاپ داون آشنا باشید. سپس برای انتخاب بهترین روش گود برداری تصمیم گیری بهتری انجام دهید. در کل مراحل اجرای پروژههای تاپ داون باید ایمن شده باشند و ایمن سازی این مراحل هزینه بردار است.
راهکارهایی برای کاهش موانع و بهبود اجرای پروژههای تاپ داون
به منظور برطرف کردن برخی از چالشها و موانع پروژههای تاپ داون راهحلهایی ارائه شدهاند. این راههکارها به شرح زیر هستند:
افزایش ابعاد باز شدگی در دال سقف
با ایجاد باز شدگی در دال سقف و افزایش ابعاد باز شدگی این قسمت میتوانید مسیر جداگانه را برای انتقال مصالح مورد نیاز ایجاد نمایید. این تکنیک سبب بهبود گردش کار، کاهش زمان اجرای پروژه و کاهش هزینه میشود.
برنامه ریزی دقیق
با برنامه ریزی دقیق و استفاده مداوم از فناوریهای پیشرفته مثل فناوری مدل سازی اطلاعات ساختمانی امکان افزایش دقت در اجرای روش تاپ داون وجود دارد. همچنین با استفاده از ماشین آلات حفاری خودکار میتوانید سرعت اجرای پروژه را بالا ببرید و از طرف دیگر هزینهها را کاهش دهید. برای بهبود روند اجرای پروژههای تاپ داون پیشنهاد میکنیم از فیلم اجرای تاپ داون استفاده کنید.
روش تاپ داون؛ چالشها، موانع و معایب آن
روش تاپ داون یکی از پیشرفتهترین روشهای گود برداری از پروژههای در حال احداث است. این روش ضمن این که مزایای زیادی را به دنبال دارد، چالشها و موانعی نیز دارد. هر کارفرما قبل از انتخاب این روش باید چالشها و موانع پروژههای تاپ داون را بشناسد. چالشهای فنی، چالشهای ساختاری، چالش طراحی، موانعی همچون بودجه و میزان هزینه، موانع زیست محیطی، موانع موقعیت جغرافیایی و محدودیتهای ایمنی ممکن است در انتخاب بهترین روش گود برداری به شما کمک کند. با خواندن مطالب فوق به راحتی موانع روش تاپ داون را شناسایی کرده و برطرف خواهید نمود. چنانچه نیاز به اطلاعات بیشتر هستید، حتما در بخش نظرات سوالات خود را مطرح کنید تا کارشناسان ما در سامان دژ پاسخگوی سوالات شما باشند.
سوالات متداول
معایب روش تاپ دان چیست؟
از جمله معایب این روش میتوانیم به نیاز به تخصص بالا، انجام همزمان مراحل ساخت پروژه، محدودیتهای بودجه و هزینه، محدودیت اجرا در شهرهای بزرگ و فضاهای کوچک، نیاز به نظارت و مدیریت دقیق و چالشهای طراحی پروژههای تاپ داون اشاره کنیم
آیا هر کسی میتواند سازه را به روش تاپ داون یا معکوس اجرا کند؟
برای اجرای سازه نگهبان معکوس و هر سازه دیگری نیاز به طراحی خاص و نیروهای متخصص دارید. بنابراین هر فردی نمیتواند به اجرای پروژههای تاپ داون بپردازد.
تاپ داون برای چه پروژههایی مناسب است؟
غالبا روش تاپ دان برای پروژههای بزرگ پیشنهاد میشود. این روش برای پروژههای کوچک که نیاز به هزینه چندانی برای گود برداری ندارند، مناسب نیست.