در دنیای صنعت تکنیک های ساخت و ساز دائماً در حال آپدیت هستند. در حال حاضر تاپ دان یکی از روش های به روز و محبوب در بین سازنده های ساختمان است. دلیل محبوبیت این روش سرعت انجام بالا و قابلیت همزمانی ساخت و ساز در زیر و روی ساختمان است. البته معایب روش تاپ دان کم نیست و این روش نیز همانند دیگر روش های پیش از خود دارای معایب خاص خود است که موجب می شود که روش های بهتر با معایب کمتر جایگزین روش تاپ دان در صنعت ساختمان سازی شوند.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
Toggleبدین جهت انتخاب بهترین روش در صنعت ساخت و ساز موضوعی است که باید در مورد آن هوشمندانه تصمیم گرفته شود؛ زیرا ممکن است کوچکترین اشتباه هزینههای گزاف و زمان بسیار زیادی را به سازنده تحمیل کند.
روش تاپ دان در ساخت و ساز چیست؟
پیش از اینکه در مورد معایب روش تاپ دان سخن بگوییم بهتر است آشنایی بیشتری با این روش در صنعت ساخت و ساز داشته باشیم. از لحاظ معنایی کلمه تاپ دان (top Down) به معنی از بالا به پایین است که همین معنای لغوی خود گویای همه چیز است. در واقع در روش ساخت تاپ دان از قسمت فوقانی یک ساختمان ساخت و ساز شروع شده و به قسمتهای فونداسیون آن ساختمان (منفی یک، منفی دو و…) ادامه دار خواهد شد.
همچنین ساخت و ساز طبقات بالاتر نیز میتوان همزمان با طبقات پایین و منفی ساختمان انجام شود و این خود یک نکته مثبت و حائز اهمیت برای این روش ساخت و ساز به شمار می آید. همین امکان همزمانی ساخت و ساز در طبقات بالا و طبقات پایین باعث محبوبیت این روش در بین سازندگان ساختمان شده است. البته بعدها پس از اجرای این روش روی ساختمانهای متعدد معایبی نیز از این روش مورد توجه مهندسین قرار گرفت که باعث شد در صدد برآیند که روش های بهتری را جایگزین روش تاپ دان در اجرای ساختمان سازی کنند.
محدودیت های تاپ دان؛ معایب روش تاپ دان را بشناسید!
در این قسمت از این مقاله در سامان دژ پارس به بررسی برخی از مهم ترین معایب روش تاپ دان و محدودیتهای اصلی این روش خواهیم پرداخت.از جمله محدودیت های این روش عبارتند از:
- هزینه های بالا در ساخت و ساز
- ناتوانی در مدیریت کلی پروژه
- به وجود آمدن مشکلاتی در زمینه فنی و اجرایی
- محدودیت اجرایی ساختمان و نبود فضای کافی
- ریسک بالای اجرای روش تاپ دان
- نیاز به زمان بسیار زیاد برای اجرای این روش
- محدودیت پروژه های قابل انجام با این روش
- نداشتن تنوع در طراحی سازه ها
بهترین جایگزین روش تاپ دان در ساخت و ساز چیست؟
همانطور که گفتیم در ساخت و ساز ساختمان روشهای متعدد و بروزی وارد صنعت ساختمان سازی میشود که هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند؛ اما برای اینکه بتوان از معایب جلوگیری کرد، همچنین بتوان با صرف کمترین زمان و هزینه ساخت و ساز ساختمان را انجام داد، باید به دنبال یک روش با معایب کمتر بود.
به عنوان جایگزین مناسب برای مصون ماندن از معایب روش تاپ دان پیشنهاد میشود که از روش اسکلت فلزی استفاده کرد. این روش دارای مزایای متعددی است که معایب محدود آن را میپوشاند و انتخاب بهتری برای ساخت و ساز یک ساختمان است. اسکلت فلزی دارای مزایایی همچون شکل پذیری بالا در اجرا است؛ همچنین پیوستگی و همگن بودن ساخت و ساز از دیگر مزایای مهم این روش است.
ساخت اسکلت فلزی ساختمان با سرعت بسیار زیادی انجام میشود و نصب آن نیز به راحتی صورت میگیرد؛ همين امر موجب میشود که در وقت و هزینه سازنده بسیار صرفهجویی بشود. اسکلت فلزی بر خلاف تصور عموم دارای وزن سبک و قابل حمل است و این مورد یکی دیگر از مهمترین مزایای این روش است.
اسکلت فلزی ساختمان را میتوان در کوچکترین فضا ساخت و و شرایط ساخت و ساز آن نیز سختی خاصی ندارد و برای همگان قابل انجام است. اسکلت فلزی که در ساخت ساختمانها به کار برده میشود، مقاومت بالایی در برابر انفجار دارد و این نکته یکی از مزایای مهم ساختمان سازی به روش اسکلت فلزی است.
اسکلت فلزی؛ جایگزینی بهتر برای روش تاپ داون
اهمیت اسکلت ساختمان به این دلیل است که مهمترین بخش یک ساختمان اسکلت آن است؛ یعنی در صورتی که شما از مصالح و روش مناسب برای ساختمان سازی استفاده نکنید، بعدها دچار مشکل در سازه ساختمان خواهید شد. نمای ظاهری یک ساختمان را میتوان بعدها تغییر داد، اما در صورتی که اسکلت ساختمان از ابتدا به خوبی ساخته نشده باشد دیگر نمیتوان آن را تغییر داد.
با توجه به اهمیت بسیار زیاد ساخت اسکلت ساختمانی، روش آن نیز باید یک روش مناسب با کمترین معایب و بیشترین مزایا باشد. اما نمیتوان به طور قطعی گفت که روشهای ساخت ساختمان همگی بدون عیب و نقص باشد؛ بلکه هر کدام معایب خاص خود را دارند. اما اینکه بتوانیم با حداقل معایب یک روش برای ساخت ساختمان پیدا کنیم، میتوان با در نظر گرفتن مزایای متعدد آن از معایب آن چشم پوشی کنیم. ما در شرکت سامان دژ پارس هر دو روش یعنی روش تاپ دان سازه و روش اسکلت فلزی را ارائه می دهیم و نسبت به پروژه میتوانیم از هر دو مورد نیز استفاده کنیم.
منبع: sheypoor.com | academyofcivil.com | peybangeo.com
سوالات متداول
چرا روش تاپ دان روش مناسبی برای ساختمان سازی نیست؟
معایب روش تاپ دان بسیار زیاد و قابل توجه است و به همین دلیل جزو روش هایی نامناسب برای ساختمان سازی قرار دارد. البته برخی افراد این نظر را ندارند و هنوز هم از این روش برای ساخت ساختمانهای خود استفاده میکنند.
کدام روش ساختمان سازی برای جایگزینی روش تاپ دان مناسبتر است؟
نمیتوان به طور قطع گفت که فلان روش بدون عیب است؛ اما میتوان با انتخاب روشی که مزایای بیشتری نسبت به معایب دارد انتخاب هوشمندانه تری داشت. روش اسکلت فلزی یکی از روشهای محبوب و دارای مزایای متعدد است که پیشنهاد ما برای ساختمان سازی و جایگزینی روش تاپ داون است.
آیا در شرکت سامان دژ پارس میتوان از خدمات ساخت اسکلت فلزی بهره برد؟
بله شرکت سامان دژ ارائه دهنده خدمات ساخت اسکلت فلزی تضمینی با بهترین کیفیت است.