انتخاب رنگ برای اجرای اسکلت فلزی ساختمان اهمیت زیادی دارد؛ چرا که سازههای فلزی به خودی خود در برابر خوردگی مقاوم نیستند. به همین دلیل برای حفاظت از آنها باید به رنگآمیزی سازهها با ابزارهای خاص پرداخت. اما لازم است به عوامل مختلفی روی رنگآمیزی این سازهها توجه کرد. از جمله موارد مهم میتوان به شرایط آب و هوایی، نوع رنگ مورد استفاده، میزان ضخامت، تکنیکهای رنگ آمیزی و… اشاره کرد. ما در این مطلب قصد داریم در مورد رنگهای مناسبی که برای اسکلت فلزی مورد استفاده قرار میگیرند و نحوه رنگامیزی و … اطلاعاتی را ارائه کنیم. اکر شما هم به این مطلب علاقمند هستید ما را تا پایان مطلب همراهی کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند!
Toggleانواع رنگ های مورد استفاده در رنگ آمیزی اسکلت فلزی
رنگهایی که برای رنگآمیزی اسکلت فلزی کاربرد دارند برای تزیین فلز استفاده نمیشوند؛ بلکه فلز را پوشش میدهند و طول عمر آن را افزایش میدهند. از جمله رنگهایی که برای رنگامیزی سازههای فلزی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- آستری الکیدی زینک کرومات
- آستری الکیدی زینک فسفات
- رنگ رویه آلکیدی مات
- رنگ رویه آلکیدی براق
- ضدزنگ
اکنون به معرفی هر کدام از آنها میپردازیم:
➕ آستری الکیدی زینک کرومات
در ترکیبات این رنگها، رنگدانههای ضد زنگ کرومات وجود دارد که سبب میشوند بهعنوان کاور ضد زنگ روی سازههای فلزی مانند اسکلت فلزی سوله و .. عمل کنند. برای اینکه این رنگها بهتر در سازه نفوذ کند و مقاومت و چسبندگی آنها بیشتر شود استفاده از قلم مو برای رنگآمیزی توصیه میشود. این رنگ را نباید برای سازههایی استفاده کرد که درون آب قرار میگیرند؛ چرا که به علت پیگمنتی که در این رنگ وجود دارد هنگام قرارگیری در آب، رنگ را سمی میکند.
➕ آستری الکیدی زینک فسفات
در ترکیبات این رنگ، رنگدانههای ضد خوردگی فسفات وجود دارد که برای رنگ کردن انواع سازههای فلزی مانند اسکلت فلزی پیش ساخته و …مناسب است. استفاده از این رنگ سبب افزایش مقاومت سازه در مقابل عوامل جوی و رطوبت میشود. این رنگ در سازه فلزی بهعنوان لایه ابتدایی یا میانی قابل استفاده است. توصیه میشود برای اینکه نفوذ و چسبندگی رنگ بیشتر شود از قلم مو استفاده کنید.
➕ رنگ رویه آلکیدی مات
بهعنوان یکی از رنگهای پرکاربرد در رنگآمیزی سازههای فلزی میتوان به رنگ رویه آلکیدی مات اشاره کرد. برای اجرای این رنگ روی اسکلت فلزی میتوان از ابزارهای مختلفی مانند قلم مو، غلتک و اسپری کمک گرفت. این رنگ از ویژگیهای منحصر به فردی مانند قدرت پوششی خوب، ثبات بالا و خشک شدن سریع برخوردار است.
➕ رنگ رویه آلکیدی براق
کاربرد رنگ رویه آلکیدی براق همانند رنگ رویه آلکیدی مات است. تنها تفاوتی که بین آنها وجود دارد این است که نوع براق از درخشندگی و ثبات رنگی بیشتری برخوردار است. این رنگ را بیشتر برای رنگآمیزی نرده ساختمان، درب و پنجره و تاسیسات فلزی استفاده میکنند.
➕ ضد زنگ
ضد زنگ به پرایمر آلکیدی نیز معروف است. این محصول برای رنگ کردن روی سطوح فلزی تولید شده و از قابلیت ضد خوردگی برخوردار است. از قابلیتهای اصلی ضدزنگ این است که چسبندگی بالایی دارد و از دوام طولانی و پوشانندگی مناسب برخوردار است و سریع خشک میشود.
قبل از رنگ آمیزی سطوح اسکلت فلزی چه چیزهایی اهمیت دارند؟
قبل از اینکه اسکلت فلزی رنگ شود لازم است به موارد زیر توجه کنید:
✅ تعیین نوع سطح سازه فلزی
قبل ازاینکه هر اسکلت فلزی را رنگ کنید باید به تعیین نوع سطح اسکلت فلزی بپردازید. به این معنی که سطح آن قبلا رنگ شده است یا برای اولین بار است که میخواهید آن را رنگ کنید. قبل از رنگ کردن سولههای نو بهتر است قطعات را سند بلاست کنید.
✅ وضعیت سلامت سطوح سازه
اگر قبل از رنگ کردن سازه، سطح اسکلت فلزی پوسیده، زنگ زده یا ترک خورده باشد باید ابتدا تعمیرات لازم انجام شده و بعد رنگآمیزی صورت گیرد. اگر با وجود این مشکلات سازه را رنگ کنید و به تعمیر آن توجهی نکنید ممکن است در آینده نزدیک، سطح آن آسیب ببیند و نتایج خوبی از رنگآمیزی نگیرید.
✅ تعداد لایه های رنگ
اگر تعداد لایههای رنگ و ضخامت آنها بالا باشد، مقاومت و دوام رنگ بالاتر میرود؛ بنابراین لازم است با توجه به نوع رنگ، تعداد لایههایی که در اجرای رنگ سازه لازم است را لحاظ کنید.
✅ میزان هزینه
قبل از رنگآمیزی باید هزینۀ این کار را در نظر بگیرید. چرا که وسایل و تجهیزاتی که برای این منظور استفاده میشود متفاوت است و هزینههای متفاوتی در بر دارند؛ بنابراین از قبل برآوردهای لازم را در مورد قیمت رنگآمیزی اسکلت فلزی در نظر گرفته و با توجه بودجهای که در اختیار دارید بهترین روش رنگآمیزی را انتخاب کنید.
برای اجرای رنگ برای اسکلت فلزی چه مراحلی طی میشود؟
اکنون که با انواع رنگهای مناسب اسکلت فلزی آشنا شدهاید لازم است در مورد مراحل رنگ کردن بهصورت اصولی صحبت کنیم. در دستورالعمل رنگآمیزی اسکلت فلزات نکاتی آورده شده است که رعایت آنها سبب میشود رنگآمیزی باکیفیتتر انجام شده و بازدهی بالایی داشته باشد.
طبق این دستورالعمل مراحل رنگ کردن باید به ترتیب زیر انجام گیرد:
➕ مرحله اول: سطوح فلزی را پاک کنید
یکی از موارد مهمی که در رنگآمیزی اسکلت فلزی باید رعایت کنید این است که پیش از آغاز رنگکاری، ابتدا بابد سطح فلزی را چربی زدایی کنید و بعد از آن به وسیله برسهای دستی، برقی و دستگاه ماسه پاشی (سندبلاست) به زنگزدایی آن بپردازید. درصورت رنگ شدن اسکلت فلزی در گذشته باید آن را کاملا بتراشید تا بتوانید بار دیگر روی آن را رنگآمیزی کنید.
➕ مرحله دوم: از پرایمرهای پیش سازی استفاده کنید
بعد از اینکه مرحله اول را انجام دادید نوبت به استفاده از پرایمرها میرسد. برای اینکه از زنگزدگی اسکلت فلزی جلوگیری شود از پرایمر استفاده میشود استفاده از آن برای چسبندگی بهتر رنگ به فلز هم موثر است. اگر در مرحله اول موفق نشدید تمام زنگزدگیها را پاک کنید سطح فلز را با کمک پرایمر کرومات روی بپوشانید.
➕ مرحله سوم: از رنگ آستری استفاده کنید
در این مرحله بعد از اینکه ماده پرایمر را روی فلز زدید، باید رنگ آستری بزنید. از رزین اپوکسی میتوان در دو مرحله میانی و نهایی بهعنوان لایه مجزای رنگ استفاده کرد یا میتوان آن را با رنگ ترکیب نمود.
➕ مرحله چهارم: رنگ میانی را بزنید
برای اینکه رنگ اولیه تقویت شود بار دیگر رنگآمیزی انجام میشود. زدن رنگ میانی نقش مهمی در بازدهی و کیفیت رنگ نهایی ایفا میکند.
➕ مرحله پنجم: رنگ نهایی را بزنید
اجرای رنگ نهایی مانند رنگآمیزی در مراحل قبل است. در این مرحله میتوانید هم لایه نهایی را با رزین اپوکسی ترکیب کنید یا رنگآمیزی را به صورت جداگانه انجام دهید.
روش های رنگ آمیزی اسکلت فلزی
در اجرای رنگآمیزی اسکلت فلزی میتوان از روشهای مختلفی برای رنگ کردن سازههای فلزی استفاده کرد. تجهیزاتی که برای رنگآمیزی این سازهها کاربرد دارد عبارتند از:
- قلم مو
- رولر یا غلتک
- دستگاه ایرلس
اکنون به بررسی هر کدام از این تجهیزات و مزایای آنها میپردازیم:
✅ استفاده از قلمو برای رنگ آمیزی
رنگآمیزی اسکلت فلزی با قلمو از روشهایی محسوب میشود که وقت و هزینه بالایی میطلبد. با اینکه امروزه روشهای جدیدتری به وجود آمده است هنوز هم این روش طرفداران خاص خودش را دارد. چرا که این روش از مزایایی برخوردار است مانند: رطوبت ذاتی سطح فلز را حفظ میکند. میزان آلودگی محیطی در این روش کمتر از روشهای دیگر است و لایههای رنگ بهتر به فلز میچسبند.
✅ استفاده از رولر یا غلتک در رنگ آمیزی اسکلت فلزی
یکی دیگر از ابزارهای مورد استفاده برای رنگآمیزی اسکلت فلزی، رولر یا غلتک است. رنگ کردن با استفاده از غلتک نسبت به قلمو با سرعت بیشتری انجام میشود. این وسیله برای رنگآمیزی سطوح صاف بسیار مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما با استفاده از رولر نمیتوان بهخوبی سطوحی که دارای تورفتگی باشد یا گوشههای سازه را رنگ کرد.
✅ استفاده از دستگاه ایرلس
دستگاه ایرلس یکی دیگر از تجهیزاتی است که برای رنگآمیزی اسکلت فلزی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، رنگآمیزی سطوح فلزی بدون هوا و حباب انجام میگیرد. با استفاده از این ابزار در رنگآمیزی، تلفات رنگ کاهش مییابد و تلفات آن فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد است؛ همچنین رنگ کردن سازه فلزی بهخوبی و با سرعت بالا اجرا میشود و ابزارهای رنگامیزی در آن فرسوده نمیشود.
محاسبه رنگ برای اسکلت فلزی
براساس دستورالعملی که برای رنگامیزی لایه رنگ آستری آمده است رنگآمیزی سازههای فولادی در تمام سطح آن باید بین ۶۰ تا ۸۰ میکرون ضخامت داشته باشد. همچنین ضخامت لایه دوم یا میانی نیز همین حدود است. در اجرای مرحله آخر و پایانی باید ۵۰ میکرون رنگ روی اسکلت فلزی استفاده شود. بهترین ابزاری که برای کنترل و تنظیم ضخامت رنگ کاربرد دارد استفاده از دستگاه ایرلس است؛ چرا که این دستگاه دارای پیچی است که میتواند ضخامت رنگ را کم و زیاد کند.
لازم به ذکر است که میزان ضخامت رنگ اسکلت فلزی در شرایط محیطی مختلف فرق دارد که عبارتند از:
✔ ضخامت لایه رنگ در محیط های معتدل
در محیطهایی که معتدل است و رطوبت نسبی آن کمتر از 50 درصد است باید رنگ روی سطح سازه 40 میکرون ضخامت داشته باشد. در محیطهای بسته اما روباز از 40 میکرون رنگ آستری الکیدی و 40 میکرون رنگ رویه آلکیدی استفاده میشود؛همچنین در محیط های بازی که در معرض شرایط جوی قرار دارد از 40 میکرون رنگ آستر آلکیدی، 40 میکرون لایه میانی آلکیدی و 40 میکرون رویه آلکیدی مورد استفاده قرار میگیرد. در محیطهای معتدلی که در داخل دیوارها یا نازککاری، قطعات فولادی استفاده شده باشد، 40 میکرون ضد زنگ استفاده میشود.
✔ ضخامت لایه رنگ در محیط های سخت
در محیطهای سختی که میزان رطوبت، بالای 80 درصد بوده و از اتمسفر صنعتی برخوردار است، میتوان در محیطهای باز تا 60 میکرون ضخامت لایه رنگ استفاده کرد. برای این منظور میتوان از 60 میکرون آستر اپوکسی غنی از روی و 60 میکرون اپوکسی برای لایه میانی استفاده کرد و 60 میکرون اپوکسی پلی یورتان را برای رویه کار در نظر گرفت. در محیطهای بسته اما روباز باید هر سه لایه 40 میکرون ضخامت داشته باشند و قطعات فولادی کار شده در دیوار یا نازک کاری به 40 میکرون آستر اپوکسی غنی از روی نیاز دارند.
✔ ضخامت رنگ در محیط های بسیار سخت و ساحلی
در محیطهای بسیار سخت که گاز کلر هم موجود است لایه رنگ در محیط های بسته و روباز باید 60 میکرون آستر اپوکسی غنی از روی، 60 میکرون میانی اپوکسی و 60 میکرون رویه اپوکسی پلی یورتان ضخامت داشته باشد. قطعات فولادی کار شده در دیوارها یا نازککاری باید از ضخامتی در حدود 40 میکرون آستر اپوکسی غنی از روی و 40 میکرون رویه اپوکسی برخوردار باشد.
✔ ضخامت لایه رنگ در محیط های معمولی
در محیطهای معمولی که از سوله به عنوان انبار مورد استفاده قرار میگیرد، ضخامت رنگ شامل یک لایه 20 میکرونی میشود.
✔ رنگ آمیزی لایه نهایی
برای اینکه بتوان ضخامت لایه رنگ و پوشش پرایمر را تعیین کرد از تجهیزات خاصی استفاده میشود که اندازهگیری آن به کمک یک گیج مغناطیسی در محل های مختلف انجام میشود. بر این اساس ضخامت لایه رنگ در هراندازهگیری نباید کمتر از 80 درصد باشد.
نکات مهم رنگ آمیزی سازه های فلزی
در رنگآمیزی سازههای فلزی لازم است به مواردی توجه کنید از جمله:
- پیش از اجرای رنگآمیزی، سطوح اسکلت فلزی را کاملا تمیز و خشک کنید تا کیفیت رنگآمیزی بالا رود.
- برای اینکه از سوسماری شدن رنگ جلوگیری شود، رنگهای آستر و رویه باکیفیت را از کارخانه خریداری کنید.
- پس از رنگ کردن سازه فلزی برای اینکه از چسبیدن گردوخاک روی سطح جلوگیری کنید لازم است از آنها محافظت کنید.
- برای رنگآمیزی، رنگهایی را که از کارخانه تهیه کردید با توجه به دفترچه و طبق شرایط آب و هوایی استفاده کنید.
- رنگ کردن سازههای فلزی را در محیطهایی انجام دهید که مناسب و سرپوشیده باشند.
- اگر ضخامت سازه مورد نظر مطابق دستورالعمل رنگمیزی نباشد باید دوباره آن را رنگ کنید.
- رنگآمیزی را در هوای سرد و تاریک و مرطوب انجام ندهید. اگر اختلاف دمای محیط و نقطه شبنم از ۵ درجه کمتر باشد یا رطوبت محیط بالای ۸۰ درصد باشد، نباید رنگآمیزی انجام شود.
سخن پایانی؛ رنگ آمیزی اسکلت فلزی را به سامان دژ پارس بسپارید
وقتی که اجرای اسکلت فلزی به پایان رسید برای اینکه جلوی پوسیدگی آن را بگیرید و مانع از زنگزدگی آن شوید لازم است از ضدزنگ و رنگ برای اسکلت فلزی استفاده شود. ما در این مطلب در مورد انواع رنگ مورد استفاده و روشهای رنگامیزی انواع اسکلت فلزی و نکاتی که باید رعایت شود صحبت کردیم. اگرچه قیمت رنگ سوله و اسکلت فلزی اهمیت زیادی در قیمت تمام شده پروژه دارد اما تمام مراحل طراحی، تولید و اجرای اسکلتهای سازهای باید با دقت بالا انجام شود تا کیفیت اسکلت سازه تضمین شود. برای دست یافتن به اطلاعات بیشتر در این زمینه با همکاران ما در سامان دژ پارس ارتباط بگیرید.
سوالات متداول
چرا انتخاب رنگ برای اسکلت فلزی اهمیت دارد؟
به دلیل مقاومت پایین فلزات در برابر خوردگی، رنگآمیزی آنها باعث افزایش طول عمر و حفاظت سازه در برابر عوامل جوی میشود.
چه رنگهایی برای اسکلت فلزی مناسب هستند؟
رنگهای آستری الکیدی زینک کرومات، زینک فسفات، رنگ رویه آلکیدی مات و براق و ضدزنگ از جمله رنگهای مناسب برای اسکلت فلزی هستند.
قبل از رنگآمیزی اسکلت فلزی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
وضعیت سطح سازه (نو یا زنگزده بودن)، تعداد لایههای رنگ، نوع رنگ مورد استفاده و هزینههای برآورد شده از موارد مهم پیش از رنگآمیزی هستند.
از چه ابزارهایی برای رنگآمیزی اسکلت فلزی استفاده میشود؟
ابزارهای رایج شامل قلممو، رولر (غلتک) و دستگاه ایرلس هستند که هرکدام مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند.