اسکلت فلزی

خدمات و اجرای اسکلت فلزی

اسکلت فلزی و اسکلت بتنی دو روش رایج ساختمان سازی در کشور ما هستند. هر کدام از این روش‌های اسکلت بندی ساختمان مزایا و معایب خاص خود را دارند و مراحل نصب آن‌ها متفاوت است. بسیاری از مهندسین برای ساخت یک ساختمان مستحکم به اجرای اسکلت فلزی نیاز دارند. اما مراحل اجرای این نوع از اسکلت ساختمانی چه ‌مراحلی هستند؟ اسکلت‌های فولادی و فلزی چه مزایایی را با خود به ارمغان می‌آورند؟ اصلا هزینه بکارگیری این مدل از اسکلت‌ها چیست؟ با یافتن پاسخ این سوالات همه ‌چیز را در مورد اسکلت‌های ساختمانی فلزی خواهید آموخت و با انتخاب سامان دژ اسکلتی مستحکم را برای ساختمان ایجاد خواهید کرد.

اجرای اسکلت فلزی

یکی از چالش‌ برانگیرترین مباحث در صنعت ساختمان سازی اجرای اسکلت‌های فلزی است. این نوع از اسکلت به عنوان عنصری بادوام و مستحکم در مقابل زلزله طرفداران زیادی دارد و اخیرا کاربردهای بسیاری پیدا کرده است. اسکلت‌های فلزی با تیرها و پروفیل‌های بادوام فولادی تولید می‌شوند. این اسکلت‌ها برای ساختمان‌های کوچک و بزرگ کاملا مناسب هستند. افرادی که قصد خرید اسکلت فلزی را دارند، باید اجرای این نوع از اسکلت را به شکلی صحیح پیش ببرند تا در جهت ارتقا کیفیت سازه‌های ساختمانی موثر عمل کنند.

مزایای استفاده از اسکلت فولادی

قبل از این که در مورد مراحل اجرای اسکلت فولادی و فلزی صحبت کنیم، می‌خواهیم مزایای بهره‌گیری از این نوع اسکلت را بدانیم:

➕ سرعت اجرای اسکلت

اولین و مهم‌ترین مزیت این نوع از سازه‌های فلزی سرعت اجرای بالای آن‌ها است. زیرا در اسکلت‌های فولادی تیر و ستون‌ها به شکل ماژولار روی هم سوار می‌شوند و نیازی به بتن‌ریزی طبقه به طبقه ندارند. بنابراین زمان کمتری برای ساخت اسکلت نیاز است.

➕ سادگی نصب در محل پروژه

بر خلاف نصب اسکلت بتنی این نوع از اسکلت به سادگی در محل پروژه نصب می‌شود و نیاز به مهارت آنچنانی ندارد. البته مهندسین می‌بایست در مورد اصول پیاده سازی اسکلت فلزی اطلاعات کاملی داشته باشند تا امنیت سازه تامین شود.

➕ بازدهی نهایی بیشتر

اغلب ساختمان‌هایی که دارای اسکلت فولادی هستند، دوام و ماندگاری زیادی دارند. این نشان می‌دهد بازدهی نهایی این دسته از اسکلت‌های ساختمانی بسیار زیاد است. در صورتی که اجرای اسکلت فلزی به درستی انجام شده باشد و استاندارد باشد، مدت زمانی طولانی دوام ‌خواهند داشت. افزون بر این موارد، باید بدانید هزینه ساخت اسکلت فلزی نسبت به اسکلت‌های بتنی متفاوت و گاها کمتر است. به همین علت این نوع از اسکلت یکی از گزینه‌های روی میز برای طراحی و ساخت هر نوع ساختمانی است.

کارخانه ساخت اسکلت فلزی

مراحل نصب و ساخت اسکلت فلزی

برای اجرای سازه‌های فلزی و نصب آن‌ها می‌بایست مراحل زیر را پشت سر گذاشت:

1️⃣ مرحله اول: پیاده سازی صفحه ستون‌ها

در مرحله اول باید پلیت یا صفحه ستون از طریق روش‌های مختلف نصب شود. با دو روش می‌توان صفحه ستون را نصب کرد. در روش اول بیس پلیت در کارخانه اجرای اسکلت‌های فلزی به ستون‌ها متصل می‌شود و در محل اجرای پروژه از طریق میلگرد موجود در فونداسیون به پی ساختمان وصل می‌شود.

در دومین روش بیس پلیت در محل اجرای پروژه روی یکدیگر نصب شده و سپس در فونداسیون جایگذاری می‌شود. پس از اینکه بتن ریزی فوندانسیون به پایان رسید، ستون‌ها از طریق بولت‌هایی که قبلاً در محل پروژه جایگذاری شده‌اند، به صفحه ستون وصل می‌‌شوند.

روش دوم به ‌راحتی قابل اجرا است و اغلب اوقات مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای اجرای اصولی اسکلت فلزی در این روش هنگام بتن‌ریزی پی از شابلون استفاده می‌شود تا ضخامت کمتری داشته باشد و وزن زیاد صفحه ستون به ساختمان فشار نیاورد.

2️⃣ مرحله دوم: نصب ستون‌ها

پس از صفحه ستون نوبت به نصب ستون‌ها می‌رسد. برای ساخت و نصب ستون‌های فلزی در سازه اسکلت فلزی می‌بایست ابتدا ورق‌ها با عرض مناسب برش بخورند و سپس لبه ورق‌ها پخ زنی شوند. در گام بعد ستون‌ها با جوش شیاری کامل به یکدیگر وصل می‌شوند. این مراحل، مراحل تسمه سازی و تسمه بری نام دارند.

پس از مرحله تسمه سازی مرحله مونتاژ کاری انجام می‌شود. در این مرحله ورق‌ها با خال جوش به یکدیگر وصل می‌شوند و دیاق‌ها روی ورق‌ها متصل می‌شوند. با انجام این کار تغییر زاویه در سازه اتفاق نخواهد افتاد.

لازم به ذکر است ستون در اسکلت‌های فلزی با توجه به الزامات و استانداردهای طراحی با مقاطع مختلف ساخته می‌شوند و هر یک از نکات اجرایی منحصر به فردی برخوردار هستند. برای نصب با خطای کمتر و سرعت بیشتر باید به این نکات توجه داشت.

3️⃣ مرحله سوم: نصب تیرهای اصلی

در مرحله بعد باید تیرهای اصلی نصب شوند. ساخت تیرها تا حد زیادی مشابه به فرآیند ساخت ستون‌های فلزی است. پس از این که تسمه بری و تسمه سازی انجام می‌شود، جان تیر و بالای تیر روی یکدیگر مونتاژ می‌شوند و دیاق هم روی تیر نصب می‌شود. سپس روی تیر جوش طولی با استفاده از دستگاه‌های زیر پودری یا co۲ انجام می‌گیرد و مراحل بازرسی و کنترل جوش‌ها نیز انجام می‌شود.

بلافاصله پس از تایید مراحل فوق، تیر اصلی به کارگاه‌های رنگ فرستاده می‌شود. پس از این که قطعات ساخته شده به محل پروژه ارسال می‌شوند، شاه تیرها با توجه به شماره هر قطعه به ترتیب از طبقات پایین به سمت طبقات بالا نصب می‌شوند‌.

4️⃣ مرحله چهارم: شاقول کاری نهایی ستون

اکنون که ستون‌های فلزی و تیرهای اصلب روی سازه نصب شدند، نوبت به شاقول کاری می‌رسد. از آنجایی که شاقول کاری در انتقال بارهای ثقلی و بروز زلزله نقشی کاملا موثر دارد، پس باید با دقت بالا انجام شود. در صورتی که ستون‌ها و دیوارها ناشاقول باشند، ممکن است هزینه اجرای اسکلت فلزی را افزایش دهند.

5️⃣ مرحله پنجم: نصب تیرهای فرعی

باری که به سقف یک ساختمان اعمال می‌شود، از طریق تیرهای فرعی به تیرهای اصلی انتقال پیدا می‌کند. تیرهای فرعی سازه اسکلت‌های فولادی عمدتا از تیرهای I شکل هستند. گاهی نیز تیرهای فرعی با استفاده از تیرورق ساخته می‌شوند.

پس از این که پروفیل‌ها در طول مناسب برش خوردند، بال بالایی تیرهای فرعی و قسمتی از جان پروفیل جهت ایجاد رفتار مفصلی برش می‌خورند. در مرحله بعد برش گیرها و دیاق انتهایی روی تیرچه یا تیرهای فرعی نصب شده و پس از کنترل و بازرسی در محل پروژه متصل می‌شوند.

6️⃣ مرحله ششم: ایجاد و نصب مهاربند

حال باید مهاربندها نصب شوند. برای اتصال مهاربند ابتدا لازم است صفحات اتصال در تیر و ستون قرار گرفته و با جوش به قسمت کناری و گوشه تیر و ستون متصل شوند. گاست پلیت‌ها باید همواره با تیر و ستون‌ها هم راستا باشند.

سپس مهاربند در طول مناسب برش خورده و در محل اصلی قرارگیری خود با جوش نصب می‌شود. عمدتا مهاربندها را با پروفیل‌های دوبل نبشی و ناودانی تولید می‌کنند. پس از مونتاژ مهاربند روی سازه اسکلت فلزی نوبت به جوش‌های تکمیلی و افزایش کیفیت سازه می‌رسد.

7️⃣ مرحله هفتم: اتصالات تیرها و ستون‌ها با جوشکاری

در سال‌های اخیر رفتار نامطلوب سازه‌های فولادی باعث شده است کل سازه با چالش مواجه شود. از یک سو ابعاد ورق‌های مورد استفاده مناسب نیست و از سوی دیگر جوشکاری آن‌ها به درستی انجام نمی‌شود. به همین علت در مرحله انتهایی ساخت و نصب اسکلت‌های فلزی می‌بایست به تکمیل جوشکاری اتصالات و افزایش کیفیت و شکل پذیری سازه بپردازیم.

در این مرحله لازم است جوش ورق‌های زیر سری، جوش صفحه ستون‌ها و سخت کننده‌ها، جوش اتصالات گاست پلیت و جوش صفحات اتصال مورد بررسی قرار بگیرند. مونتاژ صحیح اتصالات شامل در آکس بودن قرار گرفتن، اتصالات در مرکز و هم راستا بودن قطعات با یکدیگر از دیگر نکات قابل توجه در این مرحله مهم هستند.

موارد ایمنی در مراحل اجرای اسکلت فلزی

در مراحل ساخت اسکلت‌های فلزی بسیار اهمیت دارد که به نکات مهم توجه شود. زیرا با این کار نه تنها به سلامت جسمانی خود کمک می‌کنید؛ بلکه در کیفیت بی‌نهایت سازه نیز تاثیر گذار خواهید بود. مهم‌ترین نکات ایمنی در راستای ساخت اسکلت‌های فولادی نکات زیر هستند:

  • تخلیه آهن آلات و تیرهای سازه به وسیله جرثقیل و تریلر نه با دست
  • استفاده از لباس ایمنی، دستکش ایمنی و کلاه ایمنی برای حفاظت از جان
  • استفاده از تجهیزات مخصوص جوشکاری حین کار
  • کسب مهارت بالا در مورد کار با دستگاه‌های مختلف جهت جلوگیری از آسیب‌های مالی و جانی
  • توجه به سیستم برق کشی در کارگاه یا حل پروژه و افزایش یمنی بدن برای مار با دستگاه‌های برقی
  • استفاده از ابزارهای مناسب جهت حمل و بالا بردن قطعات سازه فلزی

 

اجرای اسکلت فلزی در محل پروژه

معمولاً در پروژه‌های کوچک اسکلت‌های فلزی در محل پروژه تولید می‌شوند. تیر و ستون‌های این نوع از پروژه‌ها معمولاً بدون ورق تقویت هستند و برای کاهش قیمت اسکلت فلزی در محل پروژه ساخته و اجرا می‌شوند. برای اجرای اسکلت‌های فلزی در محل پروژه ابتدا نقشه کلی از اسکلت کشیده می‌شود و پس از آن میزان آهن آلات مورد نیاز برآورد می‌شوند. سپس ورق‌ها و پروفیل‌های مورد نیاز در ساخت اسکلت فلزی به شکل شاخه‌ای یا برش خورده در محل پروژه مورد تخلیه قرار می‌گیرند.

باید بدانید اجرای اسکلت‌های فلزی در محل پروژه بدین صورت است که ابتدا مقاطع ستون‌ها در طول مورد نیاز برش می‌خورند و ورق‌های تقویت روی آن‌ها نصب می‌شوند. پس از این که ستون‌ها ساخته شدند، ورق‌های اتصالات روی ستون سوار شده و جوش می‌خورند. سپس مهاربندها و تیرهای اصلی به سازه متصل می‌شوند. لازم به ذکر است جهت اجرای اسکلت‌های فلزی در محل پروژه باید با اصول کار آشنایی کاملی داشته باشید و دقت و مهارت زیادی را به کار بگیرید.

اجرای اسکلت فلزی در کارخانه

برای پروژه‌های بزرگ و ساختمان‌هایی که تعداد طبقات آن‌ها بیش از ۶ یا ۷ طبقه است، باید اسکلت‌های فلزی در کارخانه تولید شوند. در ساخت اسکلت‌های فلزی پروژه‌های بزرگ اغلب از ستون‌هایی با مقاطع مختلف همچون ستون h شکل استفاده می‌شود. پروژه‌های بزرگ اغلب پیچیده‌تر از پروژه‌های کوچک هستند‌ به همین دلیل می‌بایست در برشکاری و انجام اتصالات آن‌ها دقت کامل را به خرج داد‌.

قیمت اجرای اسکلت فلزی در سامان

یکی از سوالات مهمی که در زمینه خرید و فروش اسکلت فلزی به وجود می‌آید، این است که قیمت اجرای چنین اسکلت‌هایی چقدر است؟ در کل قیمت اجرای اسکلت‌های فولادی با توجه به عوامل و معیارهای مختلف تعیین می‌شود. هزینه تیرها و ورق‌های فلزی موجود در سازه، متراژ و طبقات اسکلت، میزان دستمزد پیمانکاران، هزینه‌های حمل و نقل مربوط به پروژه، هزینه جوشکاری و خم کاری و … در این زمینه اثرگذار هستند.

شما می‌توانید جهت اجرای بهترین و با کیفیت‌ترین اسکلت‌های فلزی از خدمات سامان دژ بهره بگیرید. این شرکت باتجربه در راستای ساخت بهترین سازه‌های فلزی مهارت فوق‌العاده‌ای دارد و شما می‌توانید با اطمینان خاطر کار ساخت پروژه‌های اسکلت فلزی را به آن‌ها بسپارید.

کلام پایانی

در این مطلب به معرفی نحوه اجرای اسکلت فلزی پرداختیم و مزایای به کارگیری این نوع از اسکلت‌ها را بیان نمودیم. برای ساخت اسکلت‌های فلزی می‌توان از ورق‌‌ها و پروفیل‌های مختلفی استفاده کرد. در مراحل مختلفی که جهت اجرای پروژه انجام می‌شوند، می‌بایست دقت، تمرکز و مهارت بالا بکار گرفته شود. شما عزیزانی که نگران کیفیت اجرای این نوع از اسکلت هستید، با انتخاب سامان دژ و استفاده از خدمات این شرکت دیگر نگران کیفیت سازه‌های فولادی نخواهید بود. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

نیاز به مشاوره اختصاصی دارید؟

مهندسین ما آماده خدمت رسانی و مشاوره به شما هستند تا بهترین هارا داشته باشید با هر سبکی
که میپسندید فرم زیر را پر کنید تا در اولین فرصت با شما تماس بگیریم