طراحی سازه به روش Top-Down جزو پیچیدهترین فعالیتهای مهندسی در حوزه طراحی است و پیاده سازی الگوهای طراحی در اجرا نیز یک فعالیت کارگاهی بسیار حساس و برنامه ریزی اجرایی بسیار دقیقی را میطلبد.
برخی همکاران که در این زمینه فعالیت مینمایند به موضوع طراحی و اجرا خیلی ساده مینگرند و از واقعیتها و اصول صحیح این سیستم خیلی فاصله دارند.
سازمان نظام مهندسی به عنوان مرجع کنترل طراحی و محاسبات وظیفه خطیری بر عهده دارد.
چندین مورد شنیده و دیده شده است که در طراحی این سیستم از نرمافزار Etabs که اصولا توانایی پیاده سازی ساخت مرحلهای (Staged Construction) را ندارد استفاده میکنند اکثر همکاران فعال در حوزه طراحی، که از نظر بنده یک فاجعه پنهان است!
هنوز سطح آگاهی مهندسان از درک و شناخت صحیح از اصول طراحی و اجرایی این روش بسیار پایین است و علت این امر نیز نوپا بودن این روش و عدم وجود رفرنس و مرجع مناسب در این خصوص میباشد.
کلیه فعالیتهای طراحی این سیستم بصورت تحلیلی است و هیچگونه آئین نامه تجویزی برای آن وجود ندارد.
همچنین طراحی این سیستم در دو دیسیپلین ژئوتکنیک و سازه انجام میشود که هر کدام از اینها دارای نکات بسیار ظریفی است که در هر پروژهای همکاری بسیار نزدیک طراح سازه و ژئوتکنیک را در کنار هم میطلبد و حتی ممکن است چندین بار طرح بین این دو تخصص بازبینی شود.
ورود افراد غیر متخصص با توهم دانستن اصول طراحی آن میتواند فاجعهبار باشد!
آینده پروژههای گودبرداری شهری بالاجبار سمت Top-Down خواهد رفت و چنانچه این روش از ابتدا درست و صحیح پایه ریزی نشود چه در فیلد طراحی و چه در فیلد اجرا به قهقرا خواهد رفت و به عاقبت نیلینگ و انکراژ دچار خواهد شد.
تصورهای غلط در مورد Top-Down و سهلانگاریها و سادهنگریها میتواند آسیب بسیار بزرگی به این روش و همچنین کارفرمایان و سرمایهگذاران وارد نماید.
پروژه فوق، پروژه اتاق بازرگانی نام دارد که دارای شرایط خاصی است، کارفرمای فهیم، پیمانکار حرفهای و مشاور همکار متخصص در کنار هم یک مجموعه نادری است که شاید نتوان در هر پروژهای یافت. اطمینان کامل کارفرما و مدیر طرح و پیمانکار به مشاور همکار و ارائه خدمات کامل و بیدریغ تیم مشاور در زمینه طراحی و خدمات مهندسی کارگاهی موجب شده است که این پروژه با کیفیت بسیار مطلوب تا کنون پیش برود، قطعا با دیدگاه صحیحی که دست اندرکاران پروژه دارند تا انتهای عملیات نیز با همین دقت و کیفیت مطلوب پروژه به سرانجام خواهد رسید.
تصویر بالا پروژه اتاق بازرگانی تهران می باشد که توسط شرکت های سامان دژ پارس و کیسون در حال اجراست.